Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Rožat: Novi broj župnog lista

rozat

Novi broj župnog lista župe Velike Gospe u Rožatu izašao je uz svetkovinu zaštitnice župe. Župnik i urednik fra Josip Sopta u uvodniku ističe dva važna događaja za župu koja su se dogodila od izlaska posljednjeg broja, a to su: veličanstveni Susret hrvatske katoličke mladeži Dubrovnik 2014., tijekom kojeg je u župi ugošćeno oko 900 mladih, te izgradnja vodovoda i kanalizacije uz rijeku Omblu, što je župa dugo čekala. Nakon 29 godina župu u Rožatu je napustila ženska redovnička zajednica Sestara franjevki od Bezgrješnog Začeća BDM iz Dubrovnika, čije su sestre tu dugo bile na službi, pa je sada župa pusta i prazna bez njih.

U novom broju župnog lista možete pročitati četrnaesti nastavak Kronike Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina Rožat (od 1926. do 1928. godine). Tu je i članak dr. Slavice Stojan o kulturi ladanja u Rijeci dubrovačkoj.Nikola Šubić piše o ljepoti Rijeke dubrovačke kao nadahnuću za život dok Tamara Spajić podsjeća na vizitaciju dubrovačkog nadbiskupa Petra Torresa župi Rožat 1670. godine. Zanimljiv je članak o pokojnom fra Flugenicu Lopižiću (1864.-1939.) pod nazivom: „ Fra Flugenicije, kako se postaje blag?“

Novi broj donosi fotografije i popis ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika, akivnosti Frame posebice uz SHKM. O božićnom koncertu na kojem je nastupio i zbor iz Rožata izvješatava Anita Kondrić.

Kroniku župe i samostana Rožat od prosinca 2013. do srpnja 2014. donosi fra Drago Ljevar. Uz završetak prošle godine objavljena je i statistika župe za prošlu godinu. Tako župa Rožat ima oko 3000 stanovnika u 852 obitelji.

Angelina Tadić