Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Slavlje u franjevačkom samostanu na Dridu

drid

U franjevačkom samostanu sv. Ante na Dridu, u župi sv. Jakova apostola u Trogiru, svečano je 4. listopada proslavljena svetkovina sv. Franje – osnivača franjevačkog reda. Slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio tajnik franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko.
Svečano misno slavlje predvodio je dominikanac fr. Luka Prcela uz koncelebraciju fra Šimuna Škibole, gvardijana samostana na Dridu, don Pavla Piplice, trogirskoga dekana, fra Nediljka Jerkana, župnika slavljeničke župe, don Stipana Bodrožića, župnika župe Gospe od anđela, i fra Tomislava Šanka, tajnika provincije, uz pratnju župnoga zbora kojim je ravnao maestro Vinko Buble. Misno slavlje okupilo je brojne vjernike iz župe i dekanata, a nazočni su bili i dogradonačelnici Radovan Slade Šilović i Filip Anđelić.
Na početku misnog slavlja svećenici su se u procesiji poklonili sv. Franji, a gvardijan fra Šimun Škibola kao domaćin u pozdravu je istaknuo tradiciju da se franjevci i dominikanci na blagdan osnivača svojih redova izmjenjuju u predvođenju misnih slavlja. U propovijedi fr. Luka je promišljao o životopisu sv. Franje te napomenuo da nas oci Franjo i Dominik već 800 godina uče zakonu Gospodnjem. Ono što oni navještaju kroz svoje nasljednike nije prošlost, sadašnjost nego i budućnost. Da je djelo Franje i Dominika ljudsko, ono bi davno propalo, ono je Božje koje je u njihovim sljedbenicima i zbog toga su oni tu da ga prenose, da navještaju živoga Boga. Svaki čovjek ima svoju neponovljivost jer je svakome Bog udahnuo drukčiju dušu, tako je sv. Franjo unikat i neponovljiv. Franjo nije bio teolog ni svećenik – bio je pjesnik koji je malo toga napisao, ali njegova je duša bila pjesnička duša koja moli Bogu. Njegov način propovijedanja bio je takav da je doslovno ponavljao riječi Isusa Krista, nije ih tumačio nego se u njih uživljavao. Franjo je dobio Kristove rane jer je živio Isusa Krista. Krist je bio zapravo njegov život. On je bio radikalan i vođa. Možda je važno i to da znamo: Čovjek je željen i ako se u svom životu potpuno predamo kao sv. Franjo, tek tada možemo biti cijeli, zaključio je fr. Luka.
Pred kraj misnog slavlja gvardijan Škibola i tajnik provincije Tomislav Šanko obavili su obred preminuća sv. Franje.