Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

U Kotoru svečano proslavljen blagdan sv. Klare

30457

Proslava sv. Klare, utemeljiteljice klarisa, svečano je 11. kolovoza proslavljen u Franjevačkom samostanu sv. Klare u Kotoru. Slavlju je prethodila trodnevna priprava koju je predvodio fra Filip Karadža, predstojnik samostana.

Na sam blagdan svečanu misu predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić uz koncelebraciju većeg broja svećenika u dupkom ispunjenoj crkvi. Sveta Klara svojom radikalnom opredijeljenošću za Evanđelje koje je osobito živjela kroz siromaštvo, i danas je vjernicima nadahnuće u nasljedovanju Krista. Promatrajući sv. Klaru današnji čovjek nalazi nadahnuće za življenje potpunoga pouzdanja u Božju providnost, istaknuo je fra Filip.

Uoči blagdana predavanje o sv. Klari održala je školska sestra franjevka Bosansko-hrvatske provincije Kata Karadža. Sv. Klara prva je franjevka i ujedno prva žena koja je u povijesti Crkve napisala jedno redovničko pravilo. Slijedeći već od samih početaka Franjinu karizmu, sv. Klara će pridonijeti tome da će njegova karizma zaživjeti i u ženskim zajednicama. Ocrtavajući duhovni profil sv. Klare, s. Kata posebno je istaknula meditativno-mističnu dimenziju. Dubokom uronjenošću u molitvu sv. Klara živjela je iskustva kontemplacije. U njezinom molitveno-duhovnom životu, upravo je euharistija – kao povlašteni trenutak susreta s Bogom – imala nenadomjestivo značenje. S. Kata govorila je i o društvenoj dimenziji te redovničke zajednice, istaknuvši na kraju osnovne podatke iz njezina života.

Da je karizma sv. Klarise živjela i u tim krajevima govori i činjenica da se na prostorima Boke kotorske spominju tri samostana sestara klarisa. Već iduće godine, slavit će se svečana 750. obljetnica dolaska franjevaca u Boku kotorsku te će u tom vidu biti organiziran prigodnim simpozij.