Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Završeno Plenarno vijeće Reda OFM

plenarno

Plenarno vijeće Reda održano je u Poljskoj od 17. do 30. studenoga 2013. godine, u Konstancinu – Jeziorna (Varšava), u “Centrum Animacji Misyjnej”, otaca Palotinaca. Tajnik Plenarnog vijeća Reda bio je fra Siniša Balajić.
Na početku zasjedanja slavljena je sveta misa koju je predslavio Generalni ministar Franjevačkog reda fra Michael A. Perry. U radu Plenarnog vijeća Reda sudjelovalo je 69 fratara koja zastupaju franjevce iz svih Konferencija Reda: 11 članova Generalne uprave, 26 delegata Konferencija OFM, 7 savjetnika koje je imenovao Generalni ministar Reda, 25 drugih fratara iz Savjeta.
Na početku zasjedanja pozdravne govore uputili su generalni ministar fra M. Perry i predsjednik Sjevernoslavenske konferencije OFM fra Rufin Maryjka kao domaćin Plenarnog vijeća.
Rad prvoga dana zasjedanja obilježilo je usvajanje Pravilnika rada i izbor moderatora zasjedanja, te izbor članova Ekonomske komisije Plenarnog vijeća. O tom radu govorio je tajnik plenarnog vijeća fra Siniša Balajić. Generalni ministar fra Michael A. Perry je izložio svoju prezentaciju pod nazivom „Novo vino u nove mješine (Mt 9, 17)”. Govorilo se o budućnosti struktura prisutnosti, te o misiji u današnjem svijetu. Generalni ministar je iznio nekoliko prioriteta evanđeoskog bratstva, te potrebu promjena struktura unutar samoga Reda.
Fra Jose Maria Arregui predstavio je „Instrumentum laboris“, a nakon toga je bio rad u grupama i predstavljanje rezultata rada koji je trajao nekoliko dana. Na temu „Stanje Reda danas“ govorio je, 21. studenoga, fra Ambrogio Van Si e P. Renato Mion, nakog kojega je bila diskusija i rad u grupama. U poslijepodnevnim satima bilo je predstavljanje rada u grupama. Dana 22. studenoga bilo je predlaganje konkretnih prijedloga koji se odnose na strukturu Reda jer je središnja tema bila broj i način izbora generalnih definitora (usp. Kapitul 2009., Nalog 45). Odluka Plenarnog vijeća o toj temi vrijedit će, ad experimentum, na slijedećem Generalnom kapitulu 2015. godine (usp. Kapitul 2009., Nalog 45 i 46).
U subotu i nedjelju, 23. i 24. studenoga, članovi Plenarnog vijeća posjetili su Niepokalanów i Varšavu. U ponedjeljak, 25. studenoga bilo je preliminarno glasovanje o konačnim prijedlozima o strukturi reda. U srijedu, 27. studenoga, informativni pregled za Plenarno vijeće reda dao je fra Vincenzo Brocanelli na temu ‘Put Reda od posljednjega generalnog kapitula 2009.’. Fra Vicente Felipe je predstavio rezultate ‘Moratoriuma’, fra Nestor Schwerz je govorio o franjevačkom identitetu, a fra Giancarlo lati o ekonomiji.
U srijedu, 28. studenoga, nakon mnogo diskusije i rada u grupama, pristupilo se konačnom izglasavanju prijedloga. Misa zahvalnica slavljena je u petak, 29. studenoga, na blagdan Svih svetih franjevačkog Reda. Misu je predslavio generalni ministar fra M. Perry koji je u propovijedi naglasio, na temelju evanđeoskog teksta, poziv na svetost koji se tiče svakog člana Franjevačkog reda. ‘Pozvani smo’, rekao je Generalni ministar, ‘na trajno obraćenje uma, srca i duše, živeći svaki trenutak u životu kao jedini koji je važan i jačajući svoj život snagom Isusove ljubavi. Obraćenje se osnažuje kroz molitvu tako da smo u neprestanom dijalogu i zajedništvu s Bogom. Nadalje, obraćenje se jača bratskim zajedništvom ostvarujući dijelog, međusobno poštovanje, oproštenje i služenje, perući noge jedni drugima’, rekao je Generalni ministar, i nadodao da nas takva svetost ‘vraća u život’.
Sav materijal se nalazi na stranici Reda: www.ofm.org/CPO2013.