Franjevačka provincija
Sv. Jeronima

Završna poruka 16. općeg zasjedanja europskih redovničkih konferencija u Tirani

redovnici_Tirana

Posljednjeg tjedna u ožujku 2015. predstavnici europskih redovničkih konferencija okupili su se u Tirani u prigodi 16. općeg zasjedanja posvećenog temi: “Redovnici i redovnice u Europi, svjedoci i tvorci zajedništva”. Tom prigodom poslana je Završna poruka susreta.

1. ZAHVALA ALBANIJI

Prije svega želimo zahvaliti na gostoprimstvu koje nam je ukazano u Tirani i spremnosti kojom nam je dopušteno ovdje organizirati ovo zasjedanje, nakon što to nije bilo moguće organizirati u Kijevu – zbog teškog stanja i oružanog sukoba u Ukrajini – HVALA!

2. STANJE REDOVNIČKOG ŽIVOTA U RAZNIM ZEMLJAMA

U Europi ima trenutno oko 300.000 redovnika (trećinu čine muškarci, dvije trećine žene), članova UCESM-a. U Istočnoj i Jugoistočnoj Europi postoje znakovi nade zahvaljujući sve većem broju mladih redovnika/ca. Zapadna se Europa pak suočava s izazovom opadanja zvanja. To je stvarnost koja nas potiče na kreativnost: kako dopustiti svakom redovniku i svakoj redovnici da u punini žive svoj poziv posvećenog muškarca/posvećene žene prema svojoj dobi u zajednici s mnogo starijih i malo mladih?

Osim toga, suočeni s internacionalizacijom, sličnoj onoj kroz koju prolazi društvo, redovnici/e mogu postati proroci i pioniri i pokazati kako je moguć ili kakav bi mogao biti mirni suživot.

Svaka kriza nosi sa sobom također mogućnosti: redovničke zajednice se međusobno približavaju i mogu, dakle, preuzeti na sebe nove zadaće, budući da su morale velikim dijelom napustiti velike pothvate. Možemo ih susresti zauzete na polju trgovine ljudima, nasilja protiv žena i siromaštva.

3. GODINA POSVEĆENOG ŽIVOTA

U sklopu zasjedanja moglo se doznati i na koji je prijem u zajednicama naišla Godina posvećenog života i kako su je prihvatile, koliko se razmišljalo o redovničkom životu i koliko je aktivnosti pokrenuto ili će se tek pokrenuti u različitim konferencijama i redovničkim zajednicama.

4. UTISCI I PORUKE

O. Marko Rupnik, DI, profesor i umjetnik iz Rima, glavni predavač na općem zasjedanju, prikazao je posebni poziv na koji su pozvani/e redovnici/e u 21. stoljeću: biti svjedoci Božjeg lica koji se objavljuje u čovještvu Isusa Krista, u stvarnostima naših sekulariziranih društava, u mjestima gdje živimo, mi redovnici i redovnice – u Europi, uvijek svjesni vlastitog proročkog poziva!

5. SUŽIVOT – MEÐURELIGIJSKI DIJALOG – ZAJEDNIŠTVO

Albanija, sa svojom višestoljetnom dramatičnom poviješću, napose u razdoblju progona religijâ tijekom komunizma, bila je primjer kako se, kroz uzajamno poštivanje, može i mora ostvariti mirni međureligijski dijalog. Redovničke zajednice u Albaniji daju nam u tome bitni doprinos kroz veze stvorene s razlicitim kršćanskim vjeroispovijestima i islamom (većinska religija).

Mi, redovnici i redovnice u Europi, pozvani smo se zalagati za taj dijalog među vjeroispovijestima i religijama, na poseban način zajedničkim hvatanjem u koštac s problemima i izazovima kao što su siromaštvo, korupcija, izobrazba, očuvanje stvorenoga, integracije, gostoprimstvo…!

6. ZAKLJUČAK

Želimo da naše zajednice nastave biti – »glavni« – duhovni svjetionici koje prosvjetljuju svjetovna društva i da ih se i promatra kao takve.

Živimo i svjedočimo obnovljenim duhom naš poziv koji smo posebno pozvani živjeti u ovoj Godini posvećenog života!

Stavimo u središte naših zajednica riječi pape Franje: “MUDROŠĆU STARIJIH I SNAGOM MLADIH PONOVNO ĆEMO ORGANIZIRATI CRKVU”, apostolsko pismo od 21. studenoga 2014.

Molimo i radimo zajedno i suočavajmo se sa izazovima našeg doba, u Crkvi i društvu.

Ožujak 2015., Tirana/Albanija